luni, 24 decembrie 2018

Prăjitură cu mac (Picnic)

Această prăjitură e preferata Dianei şi o fac destul de des. A şi suferit modificări de la reţeta iniţială de Tosca, aşa cum o am culeasă de pe net, cu mulţi ani în urmă.
Blat: 8 albuşuri, 200 g zahăr, 50 g mac, 100 g nucă de cocos, 4 linguri făină, 1 linguriţă de praf de copt.
Iniţial erau 100g mac şi 50 g nucă de cocos, dar eu prefer mai puţin mac.
Albuşurile se bat spumă, se adaugă zahărul treptat şi se mixează la viteza maximă până obţinem o spumă tare şi lucioasă. Adaug 2 gălbenuşuri din cele 8 rămase.
Macul, nuca de cocos, făina cernută şi praful de copt se amestecă în prealabil. Se pune peste albuşuri şi se amestecă uşor, de jos în sus. Blatul se toarnă într-o tavă  25/35 cm. Eu pun hârtie de copt doar pe fundul tăvii că e tava teflonată. Se coace aproximativ 20 de minute în cuptorul preîncălzit, la  aproximativ 180-190 grade.
Când scot blatul din tavă, îl întorc peste o coală A4 ca să-l reîntorc uşor, fără să-l rup.
Hârtia de copt o îndepărtez doar când blatul e rece. La fel procedez şi la torturi sau alte blaturi.
Cremă: 6 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr, 1 plic budincă de vanilie, 350ml lapte, esenţă de vanilie /păstaie când am, 300 ml frişcă lichidă vegetală.
Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă pudra de budincă şi laptele treptat + vanilia. Se fierbe pe aburi să nu se prindă. Se lasă să se răcească cu un capac deasupra sau folie peste vas ca să nu se formeze crustă. Când este rece, se mixează puţin şi se bate bine frişca lichidă. Crema fiartă se pune peste frişcă şi se mixează la viteză medie pentru omogenizare.
Se întinde crema peste blat.
Peste cremă se aşează biscuiţii Picnic (3 pachete).
Glazură: 125 ml frişcă lichidă, 100 g ciocolată amăruie, 100 g cicolată cu lapte. Se omogenizează pe aburi şi se întinde peste prajitură.

2 comentarii: