sâmbătă, 9 februarie 2019

Prăjitură "Kinder bueno"

Deşi fac multe prăjituri, rar se întâmplă să spun de o prăjitură că este "wow". Ei, această prăjitură aş putea-o numi "Mai vreau!".
Am văzut-o pe pagina de Facebook a cumnatei mele şi "mi-a tras cu ochiul". Am căutat reţeta, am citit câteva reţete care erau aproape identice şi am spus: "prima citittă, prima servită", dar cu mici modificări şi clar vor urma şi alte modificări.
Reţeta utilizată o găsiţi aici.
Blat: 8 albuşuri, 10 lg de zahăr, 140g nucă, 3 linguri făină, 3 linguri pesmet, 1 linguriţă praf de copt, 2 linguri ulei, 1 vârf de cuţit sare. (Puteam face şi blat din 7 ouă să fie mai subţire sau o tavă mai mare.)
Am prăjit şi am măcinat nuca. Am folosit mai mult miez de nucă decât în reţeta găsită pe net pentru că am renunţat la 1/2 lingură făină şi 1/2 lingură pesmet cum era în reţetă 3 lg şi 1/2. Nuca am amestecat-o cu făina, pesmetul şi praful de copt.
Albuşurile le-am bătut spumă cu praful de sare, am adăugat treptat zahărul şi am mixat  la viteza mare până am obţinut o spumă lucioasă şi tare. Am adăugat amestecul de nucă, făină, pesmet şi am amestecat uşor de jos în sus.
Compoziţia am turnat-o într-o tavă 25/37, tapetată cu hârtie de copt. 
Blatul l-am copt în cuptor pe gaz, preîncălzit, timp de 25 minute la 180 grade.
L-am întors pe hârtie de copt, am îndepărtat hârtia de pe fndul blatului, l-am reîntors şi aşa fierbinte l-am uns cu un borcan (400g) cremă de ciocolată.
L-am pus în balcon să se răcească că era mai rece decât în frigider. :)
Vara, cu siguranţă îl voi răci în frigider, după ce se va răcori puţin la temperatura camerei,  că  nu e bine să bagi produse fierbinţi în frigider.
Între timp am pregătit crema fiartă.
Cremă: 8 gălbenuşuri, 175g zahăr (am micşorat cantitatea să nu fie  excesiv de dulce), 3 liguri făină, 1 plic budincă de vanilie, 1 fiolă esenţă de vanilie, 500 ml lapte, 1 pachet de unt (data viitoare voi folosi 300g unt)
Am amestecat gălbenuşurile cu zahărul şi esenţa de vanilie. Data viitoare, vreau păstaie de vanilie, :) acum ce a fost în casă.
Făina şi praful de budincă le-am amestecat şi le-am dizolvat cu lapte rece.
Am turnat această compoziţie peste gălbenuşuri, am mixat la viteză mică să nu stropească şi am pus pe foc mic. Am simţit că se lipeşte de cratiţă, aşa că am pus apă într-un vas şi am preferat o fierbere mai lentă, dar sigură, pe aburi. A trebuit să folosesc puţin mixerul că avea tendinţa de a se îngroşa cu cocoloaşe. Am fiert-o până s-a îngroşat şi nu s-a mai simţit gustul amidonului.
Am pus peste cratiţă folie alimentară şi am dus-o în balcon la răcit.
Am spumat un pachet de unt şi treptat am adăugat crema fiartă.
Jumătate din cremă am întins-o peste blatul răcit, cu grijă, să nu stric stratul de ciocolată.
Peste crema de vanilie am aşezat un pachet şi jumătate (150g) biscuiţi Pettit Beurre.
În cealaltă  jumătate de cremă am adăugat 2 linguri de cacao neagră, am omogenizat bine şi am întins-o peste stratul de biscuiţi.
Am dat-o la figider de seara până dimineaţa.
Decor: 200 ml frişcă Pilos cu 30% grasime, 1 lingură şi 1/2 zahăr pudră Dr. Oetker, 1/2 ciocolată amăruie (am avut Poiana)
Data viitoare sigur voi mări cantitatea de frişcă şi poate voi schimba şi producătorul.
Am citit cu ceva timp în urmă cum se bate frişca naturală, secrete bine de ştiut.
Am pus în congelator vasul şi paletele de mixer, aproximativ o jumătate de oră, iar frişca am ţinut-o în frigider.
Am bătut frişca la fel ca în acele sfaturi, am adăugat spre final zahărul pudră, am mai mixat puţin şi teama de a nu depăşi punctul X a fost destul de mare. Cred că mai trebuia bătută câteva secunde spre 1 minut.
Am întins frişca peste crema de cacao şi am ras ciocolată.
Am tăiat-o după vreo 2 ore, cu cuţitul umezit.

Un comentariu: