duminică, 9 iunie 2013

Kinder - Felie cu lapte

Am făcut demult această prăjitură, dar din criză de timp sau probabil acumulatori descărcaţi nu am făcut atunci poze.
Reţeta am luat-o de pe blogul Gabrielei Cara, dar am făcut mici modificări.
Blat: 4 ouă, 80 g zahăr, o esenţă de vanilie (nu mai aveam zahăr vanilat şi am uitat să cumpăr), 2 lg pline de gris măcinat (l-am pus puţin în râşniţă şi l-am ameţit bine să se mărunţească), 2 lg cacao neagră, 2 linguri pline de făină, 2 lg miere polifloră că asta aveam, 1 linguriţă praf de copt, 20 ml lapte, 100 ml ulei şi un vârf de cuţit de sare.
Prima dată am amestecat făina cu cacaua, praful de copt şi grisul măcinat.
Separăm ouăle şi gălbenuşurile le mixăm bine, bine  cu zahărul şi esenţa de vanilie până se albesc şi se măreşte volumul. Adăugăm făina amestecată cu cacaua, grisul şi praful de copt, mixăm uşor, adăugăm laptele, uleiul şi mierea şi mixăm până se omogenizează.
Albuşurile se mixează bine cu sarea, se adaugă la compoziţia de gălbenuşuri şi se amestecă uşor cu o spatulă sau lingură de lemn, ca la tort, de jos în sus.
Compoziţia se împarte în două părţi egale şi se coc două blaturi timp de 12-13 minute (eu am lăsat 3 minute la foc tare şi apoi am redus flacăra la mic) în cuptorul preîncălzit, în tava tapetată cu hârtie de copt. Tava mea are 24/34cm. Se lasă la răcit şi doar când blaturile-s reci se îndepărtează hârtia de copt.
Eu am preferat o cantitate mai mare de cremă.
Crema de lapte: 300 g lapte condensat, 300 ml frişcă lichidă, 150 ml lapte, 1 plic (10g) gelatină, 75 g miere, esenţă de vanilie.
Eu am folosit lapte condensat de la Lidl (Pilos) şi e cam fluid şi crema nu-i aşa tare ca cea din comerţ, dar e mult mai gustoasă. Dacă folosiţi Pilos şi vreţi o cremă mai tare, recomand să puneţi 15 g gelatină.
Gelatina am pus-o la hidratat în 3 linguri de apă călduţă.
Laptele condensat se amestecă cu 75 ml de lapte. Gelatina hidratată se dizolvă în 75 ml lapte fierbinte şi se adaugă la laptele condensat, apoi mierea şi esenţa de vanilie.
Frişca se mixează până devine tare, tare şi dacă nu se întăreşte puteţi folosi întăritor.Eu n-am folosit. Am adăugat la frişcă amestecul cu laptele condensat şi am mixat la viteză mică (1-2, al meu mixer merge până la 5) până se omogenizează.
Crema se dă la frigider până se întăreşte puţin. Eu am pus-o în congelator, pe raft, timp de 15 minute, dar am amestecat-o cam la 5 minute.
În tava în care am copt foile, am pus folie alimentară, prima foaie, cremă şi cea de-a doua foaie şi am dat la frigider. Se lasă la frigider 2-3 ore şi apoi se taie. Pentru că am făcut-o ieri spre seară, am tăiat-o azi cu un cuţit umezit.
Diana a spus că-i prea simplă şi să pun nişte ciocolată deasupra, aşa că m-am executat.
Imediat nu mai este că ai mei tot vizitează frigiderul. :)

4 comentarii:

 1. Mihaela esti grozava, treci puternic pe prajitureala. Felicitari pentru rabdarea de care dai dovada in ornare.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc!
   Nu neapărat, dar o prăjitură îmi ia mai puţin timp, din torturi scot şi-un bănuţ, dar croitoie fac doar pentru noi, pentru alţii nu fac şi de regulă îmi ia mai mult timp, mă mocoşesc câteodată, iar la capitolul timp nu stau prea bine. Dar vine ea vacanţa şi recuperez. :)

   Ștergere
  2. Aaaaa, am văzut că nu mai ai blogul deschis... Cum stai cu croitoria?

   Ștergere
 2. Yami! O sa ma apuc si eu sa mai studiez retete noi. O sa stau pe langa tine.

  RăspundețiȘtergere