sâmbătă, 11 martie 2023

Batoane cu lapte și mac

De mult timp îmi spune Diana ca ar mânca batoane cum se găseau pe vremuri la un chioșc de lângă școală și pe care le mâncam cu smântână.
Recunosc ca nu-mi place să frământ, iar un robot mare nici nu am pe unde sa-l pun la cate nebunii am, dar pofta copilului trebuie satisfăcută.
 Am cautat rețete și m-am oprit la acestă rețetă. Mi-a plăcut cea de la savoriurbane, dar mi-am zis ca la acel chioșc și pe vremuri la brutarii nu folosea nimeni unt, iar eu voiam batoanele de odinioara și de pe acel blog am folosit doar împachetarea  aluatului și am uns masa cu ulei.
La această rețetă utilizată, data viitoare voi face mici modificări din ce am observat. Cred ca avem nevoie doar de 500g faină, nu 550g si pentru sosul de uns e mult 30g faină pentru 50ml de apa,  a fost nevoie sa mai pun 25 ml pentru ca era o pasta groasă pe care nu o puteai unge ușor   cu o pensula.
Aluatul l-am "framantat" cu mixerul că doar are palete și pentru aluat.
Am pus faina cernută, am făcut un cuib, am pus drojdia uscata, zaharul și laptele cald, nu fierbinte. Am pornit mixerul, iar când mai era în vas puțină faină care nu se mai incorpora am pus sarea și puțin câte puțin uleiul, mixând vreo 10 minute în total. Am scos aluatul, am uns vasul cu puțin ulei, am pus aluatul ca o bila și am învelit vasul cu totul în folie alimentară pentru ca nu se lipea de partea superioară a vasului.
Am lăsat la dospit o ora, timp în care si-a cam triplat volumul.
Am întins o foaie, am impachetat-o în 3 ca la pâinea fără frământare sau ca în reteta de la savoriurbane. Am aplatizat-o ușor și am impartit-o în 8 părți cât de cât egale. Le-am transformat apoi în bile și le-am lăsat la odihna 5 minute.
Fiecare bila am întins-o intr-un dreptunghi, apoi am răsucit aluatul pe lungime, începând de la latura cea mai mare și am așezat batoanele în tava mare de la aragaz.
Am pus folie peste și le-am lăsat pe aragaz la căldură 30 de minute. Pornisem cuptorul pe treapta cea mai mica.
Le-am uns cu sosul din apa și faină, am presărat mac și am pus tava la cuptor la foc mic.  
Le-am copt în jur de 35-40 de minute.
După ce le-am pus la cuptor, am fiert siropul de zahar, 70g+70ml apa, 4-5 minute și apoi l-am lăsat la răcit.
Când le-am scos din cuptor, le-am uns cu sirop și le-am lăsat la odihna vreo 5 minute.
Le-am savurat cu smântână. 
Au mai rămas doua și încă sunt moi și  bune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu