duminică, 20 aprilie 2014

Doboş(3)

 Foi: 8 ouă, 8 linguri zahăr, 8 linguri făină, 1 linguriţă scuturată praf de copt. Eu am împărţit cantităţile în două şi am preparat de două ori ca să nu se lase compoziţia până ajungeam cu coptul la ultima foaie.
Albuşurile se spumează bine, se adaugă pe rând zahărul şi se mixează până devine o spumă tare şi lucioasă. Se adaugă gălbenuşurile şi se mai mixează puţin la o viteză mică ca să se omogenizeze conţinutul. Se adaugă făina amestecată în prealabil cu praful de copt şi se amestecă uşor de jos în sus cu o lingură de lemn sau spatulă. Se coc pe rând şase foi(atâtea mi-au ieşit mie, altora le ies 7-8) pe dosul tăvii. Eu am uns cu ulei dosul tăvii şi am pus hârtie de copt. Poate vă întrebaţi de ce am uns cu ulei... Nimic mai simplu, să nu se mişte hârtia de copt când întindeam compoziţia.
Cremă: 4 ouă, 200 g zahăr, 200 g ciocolată amăruie (eu nu folosesc menaj, nu-mi place), 300 g unt, 1 lingură cu vârf cacao neagră.
Ouăle le ţin 10-15 minute în apă caldă (aproximativ 60 de grade). Le mixez puţin, adaug zahărul tot odată şi  mai mixez până-şi triplează volumul şi chiar mai mult. Le pun pe aburi şi fierb compoziţia vaproximativ 15 minute, până iau cu două degete şi se întinde uşor între ele. Adaug ciocolata ruptă bucăţi şi mai fierb până se omogenizează, iar în acest timp amestec continuu. Se dă crema la rece câteva ore, până se întăreşte bine. Eu am făcut-o seara şi am lăsat-o până a doua zi.
Untul, la temperatura bucătăriei, se mixează, se adaugă cacaua şi se mixează până se omogenizează. Se adaugă crema cu ciocolată mixând până se omogenizează.
Glazură: 200 g ciocolată (100 g cu lapte, 100 g amăruie), 125g frişcă lichidă se omogenizează pe aburi, fără să fiarbă, dar să fie moale şi uşor de întins.
Se toarnă peste prăjitură din centru şi se întinde uşor cu lingura de lemn.
De data aceasta n-am stat să fac poze la etapele de lucru pentru că am făcut mai multe lucruri prin bucătărie, aşa că abia azi am reuşit să pozez produsul final.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu