marți, 14 aprilie 2015

Prăjitura "Boema"

De mult am vrut să fac această prăjitură, aşa că am căutat reţeta şi am ales-o pe cea de pe blogul Mihaelei, dar am modificat reţeta pe ici, pe colo.
Ingrediente:
Blat: 5 ouă mărişoare, 6 linguri de zahăr, 3 linguri de ulei, 2 linguri pline de cacao neagră, 5 linguri de făină, 1 praf de copt;
Crema: 200 g ciocolată amăruie, 250 ml frişcă lichidă;
Fondant: 150 ml apă, 300 g zahăr, 2 linguri miere, 50 g ciocolată amăruie;
Sirop: 200 ml apă, 150 g zahăr;
Ornat: 250 ml frişcă lichidă, 1 lingură smântână.
Mod de preparare:
Blat: Amestecăm făina cu cacaua şi praful de copt. Separăm albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se mixează până devin o spumă consistentă şi se adaugă zahărul treptat până obţinem o spumă tare şi lucioasă.
Gălbenuşurile se mixează cu uleiul, se adaugă peste spuma de albuşuri şi se mixează la viteză mică până se omogenizează compoziţia.
Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi cacaua şi se amestecă uşor cu o spatulă sau linguă de lemn, de jos în sus.
Compoziţia se toarnă într-o tavă 25/35 tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul preîncălzit, la foc mic, timp de 25-30 minute. Eu am făcut testul cu scobitoarea pentru siguranţă.
Blatul se lasă la răcit.
Crema: Frişca se pune într-un vas pe aburi, când e caldă se adaugă ciocolata ruptă bucăţele şi se amestecă până devine fluidă şi  se apropie de punctul de fierbere. Nu se fierbe! Se lasă să se răcorească şi se dă la congelator timp de 1 oră după care se mixează. Eu am adăugat şi 2 linguri din frişca pregătită pentru ornat.
Siropul: Zahărul se caramelizează până devine auriu, se tornă cu grijă apa şi se fierbe până se dizolvă zahărul. Siropul se lasă la răcit. Am pus într-o ceşcuţă 3 linguri de sirop pentru că avem nevoie la fondant.
După ce s-a răcit blatul se curăţă coaja de deasupra, se taie în pătrate cât de cât egale şi se însiropează.
Fondant: Apa şi zahărul se pun la fiert la foc mic. Eu am pus într-un vas mai adânc pentru că Miha scria să fim atenţi la stropii fierbinţi care sar în timp ce se mixează. Am amestecat din când în când. Din momentul în care începe să fiarbă se lasă pe foc timp de 15 minute. Se adaugă mierea şi se mai fierbe 5 minute. Se ia de pe foc şi se mixează la viteza cea mai mare până se îngroaşă şi se albeşte.
Am adăugat siropul de zahăr caramel şi ciocolata şi am pus vasul pe foc  amestecând continuu până devine fluid.
Pe măsură ce glazurăm fiecare bucată de blat, fondantul s-a întârit, dar l-am pus din nou pe foc până a devenit fluid şi am glazurat  mai departe.
Peste fondant am şpriţat câte un moţ de cremă de ciocolată şi apoi de frişcă.

2 comentarii:

 1. Draga mea esti extraordinara, aproape toate retele de la tine le-am incercat, deci urmeaza si asta.

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Mulţumesc!
   Acum că am descoperit această glazură fondant, urmează să fac alte două prăjituri ale copilăriei. :)

   Ștergere