sâmbătă, 25 mai 2013

Tort cu ciocolată şi caramel (1)


 

Reţeta am luat-o de la Miha Simiuc de pe blog.
 Blat
Ingrediente: 5 ouă, 5 linguri zahăr, 5 linguri făină, 2 linguri cacao, 3 linguri ulei, 1 linguriţă praf de copt, o fiolă esenţă de vanilie.
Albuşurile se mixează bine, se adaugă zahărul treptat şi se mixează până se obţine o spună tare şi lucioasă. Gălbenuşurile se mixează cu uleiul şi esenţa de vanilie dublându-şi volumul şi se adaugă ân spuma de albuşuri mixând la o viteză mică. Făina amestecată în prealabil cu cacaua şi praful de copt se adaugă la compoziţia de ouă şi se amestecă uşor cu o lingură sau spatulă, de jos în sus.
Miha a copt 3 blaturi, dar din comoditate eu am copt un singur blat pe care l-am tăiat şi am obţinut trei foi.
Crema de ciocolată este o cremă ganache de ciocolată amăruie.
 Ingrediente: 100 g ciocolată amăruie, 150 ml frişcă lichidă şi  5 linguri de frişcă preparată.
Ciocolata ruptă bucăţi şi frişca lichidă se pun într-un vas pe aburi pănă se omogenizează şi devine fluidă. Se dă la rece câteva ore. Eu am pus-o în concelator vreo 20 de minute şi apoi în frigider vreooră şi jumătate. Când am văzut că s-a întărit bine am mixat-o şi am adăugat pe rând cele 5 linguri de frişcă mixată în prealabil.
Crema caramel
 Ingrediente: 200 g  zahăr, 130 ml frişcă lichidă, 80 g unt
Zahărul se  topeşte la foc potrivit până  prinde o culoarea aurie. Adăugăm frişca şi  amestecăm continuu până  se topeşte zahărul. Adăugăm untul şi amestecăm până se topeşte. Compoziţia n-a fost nici foarte fluidă, dar nici prea groasă. Se lasă la răcit.
După ce s-a răcit mi s-a părut un pic cam tare şi am mixat-o puţin adăugând o lingură de frişcă.
Sirop
Ingrediente: 250ml apă, 4-5 linguri zahăr, 2 fiole esenţă de rom
Se amestecă toate până se dizolvă zahărul şi se însiropează blaturile.

În forma de tort am pus prima parte de blat am însiropat bine, crema de ciocolată, a doua parte, crema de caramel şi blatul care la copt a fost în partea de jos pentru a fi drept şi am dat la frigider de seara până dimineaţa.

Glazură de ciocolată oglindă
Această glazură am luat-o tot de la Miha de pe blog, dar de la alt tort.
Ingrediente: 150 g zahăr, 50 g cacao neagră, 100 ml frişcă lichidă, 100 ml apă, 5 g gelatină.
Gelatina se pune la hidratat în 3 linguri de apă rece. Zahărul se amestecă cu cacaua, se adaugă frişca şi apa amestecând spre a se omogeniza.. Se fierbe la foc mic până se dizolvă zahărul şi ies primii bulbuci. Luăm vasul de pe foc şi strecurăm pentru a nu rămâne cocoloaşe de cacao şi adăugăm gelatina hidratată. Dăm la frigider până se îngroaşă puţin.
Pentru a glazura am pus tortul pe un grătar de la cuptorul cu microunde şi grătarul l-am pus în tava de la aragaz. Am turnat glazura începând din mijloc şi am lăsat să curgă pe margini, am strâns cu lingura din tavă şi am continuat glazurarea până s-a acoperit perfec şi pe margine. Eu m-am jucat puţin şi cu puţină ciocolată albă, topită.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu