sâmbătă, 16 martie 2013

Prajitura "Dulcinela"

Zilele trecute am facut mai multe prajituri pentru o inspectie de grad, iar azi am facut ceva dulce si pentru ai mei  ca le-am facut pofta. :)
Cum aveam una, alta prin casa, am mai luat cate ceva si  m-am gandit sa imbin ingredientele si sa fac o prajitura nou asa din capul meu. Am pornit oarecum de la crema Diplomat, dar modificata si astfel mi-am permis s-o numesc Dulcinela. Tare s-a mai amuzat Diana de numele gasit.

Blat: 5 albusuri, 7 linguri de zahar, 100 g nuca macinata,  100 g nuca prajita, 4 linguri faina, 1 lingura cacao, 1 lingurita praf de copt
Albusurile se bat spuma si se adauga zaharul treptat mixand la viteza cea mai mare. Se adauga nuca macinata amestecand usor cu o lingura de lemn si faina amestecata in prealabil cu cacaua si praful de copt.
Intr-o tava 25/35 tapetata cu faina am pus 100 g nuca rupta bucatele si prajita. Am turnat compozitia peste nuci si am copt blatul in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de 25 de minute (primele 5 minute am lasat focul la mare, de obicei asa procedez la multe prajituri).
Crema: 5 galbenusuri, 7 linguri de zahar, 200 ml lapte, 2 plicuri gelatina, 30 ml apa, 1 fiola esenta de vanilie, 500 g frisca lichida, 100 g stafide.
Eu am pus stafidele intr-un castronel si am turtat 100-150 ml apa fierbinte si le-am lasat vreo 20-30 de minute dupa care le-am scurs bine.
Se pune gelatina la hidratat in cele 30 ml apa calduta. Galbenusurile se freaca putin cu zaharul, se adauga laptele treptat si se fierbe la foc mic pana se ingroasa putin, ca o smantana. Se ia de pe foc si se adauga gelatina hidratata amestecand sa se dizolve. Se lasa la racit. Eu am racit-o rapid punand craticioara in apa rece. Se bate frisca lichida, se adauga stafidele si crema de galbenusuri putin calduta.
In tava in care am copt blatul am pus folie transparenta si am turnat crema. Peste crema am asezat blatul racit si am bagat tava in congelator (pe raft) timp de 15-20 minute. Am scos prajitura din tava, am indepartat folia si m-am jucat cu o ciocolata cu lapte pe care am topit-o.
Am pus apa intr-o craticioara si am pus-o pe aragaz pana s-a apropiat de punctul de fierbere. Am rupt ciocolata intr-un ibric si  l-am asezat in craticioara cu apa lasand sa se topeasca ciocolata. Stiu ca nu-i o noutate topirea ciocolatei, dar mai sunt si incepatoare care au nevoie de detalii. :) Am facut un cornet din hartie de copt, am turnat ciocolata topita si m-am jucat.
Diana a spus ca-i grozava. I-a placut deoarece crema-i dulce si pufoasa, blatul e putin crocant si-i plac bucatelele de nuca care se simt.
Cu siguranta o mai fac.

vineri, 8 martie 2013

Tort mineresc :)

Am facut un tort pentru tatal prietenei mele care a fost miner si a implinit o frumoasa varsta. Sunt convinsa ca  multi ne dorim sa ajungem pana la acea varsta
A muncit o viata pentru fetele dumnealui fiind multi ani miner, asa ca Ana a ales sa-i fac ceva care sa-i aminteasca de tinerete.
Interiorul este Krem a la krem dou pentru ca le place foarte mult.
Nu prea le am eu cu glazuratul perfect, dar in timp voi deveni mai priceputa...sper.:)

miercuri, 27 februarie 2013

Petrecere surpriza de ziua mea

De vreo doua saptamani,  prietena mea Ana si Diana pun la cale o surpriza de ziua mea.:)  Le tot vedeam susotind pe holul scolii,  vorbeau la telefon mai des dacat de obicei... era asa haioasa Diana cum mergea in camera ei, inchidea usa si efectiv soptea la telefon incat ma intreb si acum daca Ana auzea ce-i spunea. :)  Intr-o zi, m-a luat Ana si mi-a spus sa nu pun intrebari, sa nu descos copila, s-o las sa se desfasoare, sa nu intru in camera ei neanuntata... Am fost ascultatoare si bine am facut. L-au instruit bine si pe tati facandu-l complice.
Cei care ma cunosc stiu ca-s genul care nu ma sarbatoresc cu mare fast, fac acolo o prajitura, doua, fara prea mult tam-tam, dar niciodata nu mi-am facut tort desi pentru ce-i dragi imi place sa fac torturi.
Azi, pe la ora 18 a venit mama cu nepotica, Mari si Mioara care au fost chemate de Diana, a venit si Ana, m-au trimis in camera Dianei si mi-au spus sa nu ies pana nu-s chemata.:) Auzeam cum se umflau baloane, ceream sa nu fie confeti:) si pregateau marea surpriza. Cand m-au chemat era multa veselie, coifuri, flasnete, tort, Diana confectionase niste confeti, pe perdea au pus un banner la care muncise Diana de zori, au pus melodia "Ziua ta" ...ce sa mai zic, o surpriza cum nu m-am asteptat. Diana mi-a cantat un cantecel compus de ea si-n fiecare vers in ura "La multi ani!" si-mi spunea cat ma iubeste. A FOST FOARTE EMOTIONANT!
  Pacat ca tati a trebuit sa plece la munca si nu a putut sa fie acasa.
Puiul meu drag a crescut.

joi, 21 februarie 2013

Tort "Krem a la krem duo"

Azi am facut un tort pentru o prietena. A vrut krem a la krem pentru ca-i place prajitura. Fiind tort am facut varianta duo (blat, crema de vanilie, crema de ciocolata). A mai cerut sa scriu doar "Made in Romania" si in rest m-a lasat pe mine sa ma joc cu ornatul.:)
Pana sa vina dupa tort, m-am gandit sa schimb decoratiunile din zahar caramel ca erau prea mititele, dar cum eram pe fuga(montam cand a ajuns) calitatea pozei lasa de dorit.
 Asta-i mai clara.