duminică, 29 mai 2022

Coznac fără frământare

 

Nu-mi place să frământ şi atunci aleg variantele cele mai  simple pentru aluatul care necesită dospire.
Am încercat vreo 2-3 reţete de cozonac nefrământat, pe care le-am tot adaptat.
Ingrediente: 1kg făină 000 (de data asta a fost făina de la Lidl); 5 gălbenuşuri +1 pentru uns, 450ml lapte; 1 iaurt grecesc mic; 200 g zahăr; 50g unt gras 82%; 2 plicuri drojdie uscată (14g total) sau puteţi pune 50g de drojdie crudă (7g uscată=25g crudă); esenţă de vanilie; coajă de lămâie; 1 vârf de linguriţă de sare; câteva linguri de ulei.
Mod de preparare:
Topim untul.
Încălzim laptele, adăugăm zahărul, coaja de lămâie, esenţa de vanilie (eu o prepar din alcool sau votka si păstăi de vanilie şi o ţin în frigider) şi drojdia. Amestecăm să se dizolve zahărul (nu era complet dizolvat) şi să se înmoaie drojdia.
Într-un bol încăpător punem făina amestecată cu  sarea. Gălbenuşurile şi iaurtul se amestecă bine.
Turnăm peste făină laptele cu celelalte ingrediente şi iaurtul cu galbenusurile. Amestecăm usor cu o lingura mare. Am folosit mixerul cam 1-2 minute cu paletele pentru aluat, timp în care am turnat în fir subţire untul topit. Am pus vasul cu totul într-o pungă mare pe care am legat-o în partea de sus. Asa mult a crescut într-o oră, încât a dat peste marginea vasului. 
Am uns cu ulei suprafaţa de lucru şi mâinile. Am împărţit aluatul în 4 părţi. Am aplatizat cu mâna 2 părţi ca două dreptunghiuri, am pus rahat şi fructe confiate mărunţite si le-am rulat. Le-am împletit în două şi l-am aşezat într-o tavă de unică folosinţă (celelalte sunt de dimensiuni diferite) în care am pus hârtie de copt. Celelalte două părţi de aluat le-am umplut cu mac. 
Eu macul îl macin, îl amestec cu zahăr pudra, îl fierb puţin  în lapte şi la final adaug esenţă de vanilie. Nu ştiu cantităţi exacte, totul e ochiometric :))) şi după gust. 
Ambele tavi mici le-am asezat într-o tavă  mare. Pentru că erau aproape şi se lipiseră între ei, am ridicat hârtia  de copt ca o barieră. Am lăsat încă vreo 40-50 de minute la dospit. I-am uns cu galbenusul de ou amestecat cu o lingura de lapte şi am presărat zahăr brun.  
Am preîncălzit cuptorul, i-am lăsat vreo 10 minute la 200-220 grade si apoi am redus la 180 grate si i-am copt cam o ora. Un pic i-am bronzat, dar i-am preferat aşa ca să fiu sigură că-s copţi în interior, crescând aşa mult. 
Aceşti cozonaci nefrămantaţi nu sunt uscaţi, interiorul e puţin mai umed, dar nu crud. 

duminică, 27 februarie 2022

Tort "Explozie de arome"

Mereu eram "certată" că fac torturi pentru alţii, dar mie nu-mi fac, astfel că de vreo 3-4 ani îmi fac timp şi-mi fac câte un tort/tortuleţ. 
Anul acesta am ales să-mi fac unul mic, mititel. 
De ce explozie de arome? Păi, am combinat cam ce-mi satisface papilele gustative, :))) afinele, caramelele, ciocolata...

Blaturile: Am copt într-o tavă cu diametrul de 18-20 cm două blaturi de cacao, din câte 2 ouă, 2 lg făină (pline), 1 lingură cacao neagră uşor învârfuită, 3 lg zahăr, 1 vf de linguriţă praf de copt, 25-30 ml ulei.
Albuşurile bătute spumă, se adaugă treptat  zahărul şi se mixează până obţinem o spumă tare şi lucioase. iar zahărul s-a topit (caut mereu zahăr cu granulaţie mică/fină). Gălbenuşurile  mixate cu uleiul şi o lingură de spumă. Se amestecă apoi cu spuma de albuşuri. Peste se adaugă faina amestecată în prealabil cu praful de copt si cacaua şi apoi cernute. Amestecăm uşor de jos în sus. Blaturile le-am copt in cuptorul preîncălzit cam 15 minute fiecare, Îmi dau seama cand sunt coapte după aspect si ca se desprind de pe peretele tăvii, dar pentru siguranţă fac testul cu scobitoarea. 
Creme: 300 ml frisca vegetala, 200 gr frisca cu 36% grasime, 250ml lapte condensat si celelate ingredient ce apar mai jois.
Mixez frisca Meggle, apoi adaug treptat cea cu grăsime  36% (am folosit Pilos), continui să mixez si adaug uşor laptele condensat cum se adaugă uleiul la maioneză.
Crema obţinută am împărţit-o în trei vase. 
Înainte am pus la hidrata 3 x 5g gelatină în câte 3 linguri de apă.
În prima am pus 4-5 caramele cu lapte taiate mărunt şi bucăţele de ciocolată albă, am adăugat gelatina usor încălzită (fără să fiarbă) si am amestecat bine.
În a doua am pus 2 linguri de dulceaţă de afine facută de mine şi 3 linguri de afine din congelator, plus gelatina.
În a treia am pus un ganache de ciocolată amăruie  din 100 g ciocolată neagră Schogetten si 70 ml frisca lichidă, amestecate pe aburi si lăsate la răcit. Înainte de utilizare am mixat-o bine şi am adăugat frisca cu laptele condensat,  treptat, iar la final gelatina si fulgi de ciocolată cu lapte. 
Blatul de sus si jos sunt insiropate un un sirop de vanilie. Esenta de vanilie mi-o fac eu din alcool sau votkă şi păstăi de vanilie, iar blaturile de la mijloc cu suc de afine.