marți, 7 decembrie 2010

Plăcintă cu cartofi (de post)


Aluat
Ingrediente: 1/2kg faina, un cub de drojdie, 100-150ml apă călduţă, 1 linguriţă de zahăr, 2 linguri margarină la cub, sare.
Se pregăteşte maia din apă călduţă, drojdie şi zahăr care se toarnă în mijlocul făinii. Se lasă să stea 10 minute, să se "împrietenească. Se adaugă sarea şi margarina  începându-se să se frământe, la inceput în castron apoi pe masă sau pe o planşetă de lucru. Aluatul se lasă la dospit cam 30-40 minute.
Umplutura
Ingrediente: 4 cartofi mari, o ceapă roşie sau albă(după preferinţă), 5-6 linguri de ulei, pătrunjel verde, sare şi piper.
Cartofii se fierb sau se coc (eu i-am copt la MW că a mers mai repede). Se lasă la răcit, se decojesc si se dau pe răzătoarea mare. Uleiul se pune la încins, ceapa tocată se caleşte, se adaugă şi cartofii şi se călesc puţin. Se potriveşte de sare şi piper şi se adaugă pătrunjelul verde.
Tava se unge şi se tapetează cu făină, se întinde o foaie din jumatate de aluat,  se pune cmpoziţia de cartofi şi foaia a doua. Deasupra se pensulează cu margarină topită, se presară chimen, susan daca doriţi si se coace la foc domol în cuptorul preîncălzit.



2 comentarii: