duminică, 14 februarie 2010

Linzer cu mere

 

Bunica mea facea des aceasta prajitura si noua, nepotilor tare mult ne mai placea.

Ingradiente: 500 gr faina, 250 gr untura, 250 gr zahar+ 6 linguri, 1 ou si doua galbenusuri, 1 cub mic  de drojdie, 100 ml lapte, 6 mere mari si o lingurita praf de scortisoare.

Drojdia si o lingura de zahar se dizolva in laptele caldut. Faina se pune intr-un vas, iar in mijloc se face o gaura unde se toarna laptele cu drojdia si zaharul.Se la sa stea vreo 10 minute, se adauga ouale, cele 250 gr zahar facut pudra,  untura si se framanta un aluat fraged care se lasa la dospit 30-40 de minute.



Intre timp, se curata merele de coaja, se dau pe razatoare si se storc in pumn de sucul abundent, se amesteca cu cele 6 linguri de zahar si o lingurita plina de praf de scortisoare.
Eu nu pun cuisoare, migdale sau altceva (cum am mai citit in alte retete facute cu unt) pentru ca-mi place sa simt gustul merelor, iar bunica o facea asa, mai simpla.

 

Intr-o tava unsa si tapetata cu faina, se intinde o foaie cam de jumatate de cm peste care se pun merele.



Peste mere se presara gris.



Se intinde a doua foaie, se face pe margine cu furculita pt a se lipi foile una de alta, se inteapa prajitura cu furculita si se da la cuptorul incalzit in prealabil.



 Dupa 30 de minute este gata.


Se lasa sa stea vreo 10 minute si apoi  se pudreaza cu zahar.

 

*************************************
Pentru ca am mai avut aluat, am facut si o tava cu inimioare cu gem de caise si dulceata de afine, ca tot sunt la moda...



 

*************************************

Ei, dar nu puteam sa fac aluat fara sa am si un ajutor de nadejde, asa ca domnisoara mea a trecut la fapte.

 
Mâţulina-gospodina a  facut stelute si semilune  subtirele, carora le-a pus mot din jeleu.


  
Au iesit un pic mai bronzate si asta doar dupa vreo 10 minute de stat in cuptor, dar la cat de subtirele le-a facut nu-i de mirare.

 

11 comentarii:

  1. Foarte frumoase inimioarele ti-au iesit pentru ca ai avut un ajutor frumos si harnic langa tine,sa-ti traiasca ajutorul si sa fie sanatos

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc! Esti o draguta...

    RăspundețiȘtergere
  3. ochi_verzi linzerul tau cu mere este o reteta fantastica,felicitari pentru ea.Eu am mancat un linzer care avea in plus, pe langa mar adaugat si o budinca de vanilie ,o sa incerc si eu apoi te anunt.O zi buna. suzana

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc!
    Acu' 30 de ani(vai, cat de demult) bunica o facea cu ce avea la indemana si asa o fac si eu pt familia mea, simpla... Ma gandesc ca-i buna si cu budinca.
    Am vazut aici http://www.reteteinimagini.com/forum/viewtopic.php?f=49&t=1129 prajitura necoapta cu mere care se face cu budinca si o voi incerca si eu.

    Astept rezultatul tau...
    O zi minunata!

    RăspundețiȘtergere
  5. Superba prajitura Mihaela, iar inimioarele Dianei sunt deosebit de dragute.

    RăspundețiȘtergere
  6. Vai ce de bunatati.
    Iar ajutorul de bucatar...Simpatica foc. Faceti echipa buna in bucatarie

    RăspundețiȘtergere
  7. In copilarie era prajitura mea preferata mereu ii spuneam mamei sa imi faca

    RăspundețiȘtergere
  8. Ce fete harnice!!Una mai priceputa decat alta!!

    O zi frumoasa,

    Irina

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumim! I-am citit matzulineigospodine si tare mandra mai este...pupici

    RăspundețiȘtergere
  10. Caut reteta asta de ani de zile, ce bine ca am gasit-o aici multumesc

    RăspundețiȘtergere