sâmbătă, 22 august 2015

Prăjitură "Deşteaptă" cu ciocolată

Pe când mă aflam în concediu am văzut pe Facebook  reţeta Laurei Laurenţiu, iar azi m-am gândit s-o încerc şi eu. Am dat o căutare şi am văzut şi reţeta de pe Jamila Cuisine, mi-am zis că ar fi bine şi nişte ciocolată în compoziţie şi  am trecut la treabă.
Ingrediente: 4 ouă mari, 120g unt topit, 1 ciocolată cu lapte topită, 600 ml lapte, 110g zahăr pudră, 100g zahăr tos, 50 g cacao neagră, 130g făină, 1 praf de sare, 1/2 fiolă esenţă vanilie, 30 ml cafea naturală mai concentrată + zahăr pudră pentru final şi unt în stare solidă pentru uns tava
Mod de preparare: 
Gălbenuşurile şi zahărul pudră de amestecă cu mixeul pânnă se albesc. Se adaugă făina şi se amestecă pentru a se omogeniza.
Adăugăm ciocolata topită (nu fierbinte).
Se omogenizează, iar apoi se adaugă cacaua, cafeaua şi esenţa de vanilie.
Se adaugă untul topit şi se omogenizează folosind în continuare mixerul.
Adăugăm treptat laptele şi amestecăm continuu cu mixerul, iar când e prea fluidă şi stropeşte folosim o lingură de lemn.
Albuşurile se bat spumă cu un praf de sare până se  obţine o spumă tare, adăugăm treptat zahărul tos şi folosim mixerul până devine o bezea tare şi lucioasă.
Spuma se adaugă treptat în compoziţia cu cacao şi se amestecă uşor cu un tel.

Compoziţia se toarnă într-o tavă 20/30 unsă bine cu unt şi se coace în cuptorul preîncălzit. Eu am copt-o 50 de minute pe treapta 1 (170-180 grade).
Se lasă să se răcească bine, se porţionează şi se pudrează cu zahăr.

2 comentarii:

  1. Cine nu se inspira un pic de ici, un pic de colo? Iar eu de la tine,important e sa faci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa este!
      Această reţetă o voi mai face că le-a plăcut. Probabil voi face şi modificări pornind de lareţeta de "Deşteaptă" fără ciocolată pe care o am de mulţi ani. Aceea are crema mai bună, ceva îmi place mai mult.

      Ștergere