joi, 26 decembrie 2013

Prăjitură "Experiment"

M-am gândit să fac şi o prăjitură nouă, ceva ce ne-ar plăcea. Am gândit puţin cantităţile, m-am gândit  ce ne-ar plăcea să simtă papilele noastre gustative şi am trecut la treabă.
Foi: 6 ouă, 7 linguri de zahăr, 100 g nucă de cocos, 5 linguri de făină, 1/2 plic praf de copt, 1 fiolă de esenţă de vanilie.
Albuşurile se spumează bine, se adaugă treptat zahărul mixâd continuu până devine o spumă lucioasă. Se adaugă gălbenuşurile şi esenţa de vanilie şi se mixează la o viteză mică până se omogenizează după care se renunţă la mixer şi se ia o lingură de lemn sau o spatulă. Se adaugă nuca de cocos amestecând uşor de jos în sus şi apoi făina amestecată în prealabil cu praful de copt. Compoziţia se împarte în trei şi se coc pe rând trei foi. Foile le-am copt într-o tavă 24/34cm.
Glazură de ciocolată: o ciocolată cu lapte, o ciocolată amăruie şi 150 ml frişcă lichidă. Eu am preferat să împart igredientele în jumătate şi am preparat glazura de două ori pentru fiecare foaie în parte. Am turnat glazura pe prima şi a doua foaie şi am lăsat puţin să se întărească.
Pentru că am făcut şi Krem a la krem la cererea Dianei şi preparasem cam multă glazură, cu ce a rămas (o cantitate mai mică decât la celelalte două foi) am uns şi a treia foaie.
Crema de vanilie: 3 gălbenuşuri, 5 linguri de zahăr, o budincă de vanilie (nu-mi plac cremele cu făină sau amidon), 400 ml lapte, 1 fiolă de esenţă de vanilie.
Gălbenuşurile le-am frecat puţin cu zahărul, am adăugat praful de budincă şi apoi treptat laptele rece. Am fiert compoziţia la foc mic, mestecând continuu să nu se prindă. Se lasă la răcit cu un capac deasupra sau folie alimentară să nu facă pojghiţă. Când s-a răcit se se mixează bine un pachet de unt (200g) şi se adaugă treptat crema fiartă şi la final esenţa de vanilie. Crema se împarte, ochiometric, în două şi se asamblează prăjitura.
Bezea: cele 3 albuşuri rămase se mixează bine cu un praf de sare, cât luăm între două degete, se pune pe aburi mixând continuu (eu folosesc mixerul, mă oboseşte telul :laugh:  ), se adaugă pe rând 8 linguri de zahăr şi zeama de la o jumătate de lămâie. Bezeaua se întinde peste prăjitură. Se poate lăsa aşa, dar eu având fulgi de ciocolată, Sweet Decor de la Juweel, am presărat peste bezea.

Un comentariu: