De multă vreme vreau să fac acest tort, dar ieri m-am hotărât şi azi am executat.
Blat: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 20 ml apă, 4 linguri făină, 1 lingură cu vârf cacao neagră, 1 linguriţă praf de copt.
Cacaua se amestecă cu făina şi praful de copt. Albuşurile şi apa se spumează bine, se adaugă treptat zahărul şi se mixează la viteza maximă până devine o spumă lucioasă. Gălbenuşurile şi uleiul se mixează 2-3 minute până-şi dublează volumul, se adaugă la albuşuri şi se mixeză la viteză mică până se omogenizează. Se adaugă făina amestecată cu cacaua şi praful de copt şi se amestecă uşor, cu o lingură, de jos în sus. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 20-25 minute în cuptorul preîncălzit. Eu am lăsat flacăra la mare timp de 5 minute, după care am redus-o la minim.
Blatul se lasă să se răcească.
Cât timp s-a copt blatul m-am apucat de creme.
Mousse de ciocolată albă: 200 g. ciocoltă albă, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mousse de ciocolată cu lapte: 200 g. ciocoltă cu lapte, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mousse de ciocolată amăruie: 200 g. ciocoltă amăruie, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mod de preparare:
Gelatina se pune la hidratat într-o lingură de apă puţin călduţă.
Se pune pe aburi 200 ml frişcă lichidă, se adăugă ciocolata bucăţele şi se amestecă până se omogenizează bine. Gelatina hidratată am pus-o 10 secunde la microunde, am luat ciocolata cu frişca de pe foc şi am adăugat gelatina. Astfel se prepară fiecare mousse. Se lasă la răcit. Eu am pus-o în farfurii după ce am preparat-o că am două crăticioare care se potrivesc perfect pentru glazură şi creme preparate pe aburi.
După ce s-a răcit, se mixează 100 ml frişcă până devine tare. Se adaugă compoziţia cu ciocolata şi se mixează până se omogenizează.
Blatul se secţionază în două. Într-o cratiţă cu acelaşi diametru cu tava în care a fost copt blatul, dar mai adâncă, se pune folie alimentară, prima foaie şi se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop (200ml apă, 3 linguri zahăr, esenţă de rom după gust), se pune mousse-ul de ciocolată albă. Se dă la frigider până preparăm mousse-ul de ciocolată cu lapte, se pune peste cel de ciocolată albă, iar la frigider, preparăm mousse-ul de ciocolată amăruie care se pune peste cel de ciocolată cu lapte şi peste el se pune cealaltă jumătate de blat însiropat. Se dă la frigider pentru o oră.
Se scoate din cratiţă şi se ornează după bunul plac.
O secţiune nu prea reuşită pentru că ar fi trebuit să mai stea la frigider, dar pofticioşii....
Blat: 4 ouă, 4 linguri zahăr, 2 linguri ulei, 20 ml apă, 4 linguri făină, 1 lingură cu vârf cacao neagră, 1 linguriţă praf de copt.
Cacaua se amestecă cu făina şi praful de copt. Albuşurile şi apa se spumează bine, se adaugă treptat zahărul şi se mixează la viteza maximă până devine o spumă lucioasă. Gălbenuşurile şi uleiul se mixează 2-3 minute până-şi dublează volumul, se adaugă la albuşuri şi se mixeză la viteză mică până se omogenizează. Se adaugă făina amestecată cu cacaua şi praful de copt şi se amestecă uşor, cu o lingură, de jos în sus. Compoziţia se toarnă în tava tapetată cu hârtie de copt şi se coace 20-25 minute în cuptorul preîncălzit. Eu am lăsat flacăra la mare timp de 5 minute, după care am redus-o la minim.
Blatul se lasă să se răcească.
Cât timp s-a copt blatul m-am apucat de creme.
Mousse de ciocolată albă: 200 g. ciocoltă albă, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mousse de ciocolată cu lapte: 200 g. ciocoltă cu lapte, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mousse de ciocolată amăruie: 200 g. ciocoltă amăruie, 200 ml frişcă lichidă, 5 g gelatină şi 100 ml frişcă preparată/bătută
Mod de preparare:
Gelatina se pune la hidratat într-o lingură de apă puţin călduţă.
Se pune pe aburi 200 ml frişcă lichidă, se adăugă ciocolata bucăţele şi se amestecă până se omogenizează bine. Gelatina hidratată am pus-o 10 secunde la microunde, am luat ciocolata cu frişca de pe foc şi am adăugat gelatina. Astfel se prepară fiecare mousse. Se lasă la răcit. Eu am pus-o în farfurii după ce am preparat-o că am două crăticioare care se potrivesc perfect pentru glazură şi creme preparate pe aburi.
După ce s-a răcit, se mixează 100 ml frişcă până devine tare. Se adaugă compoziţia cu ciocolata şi se mixează până se omogenizează.
Blatul se secţionază în două. Într-o cratiţă cu acelaşi diametru cu tava în care a fost copt blatul, dar mai adâncă, se pune folie alimentară, prima foaie şi se însiropează cu jumătate din cantitatea de sirop (200ml apă, 3 linguri zahăr, esenţă de rom după gust), se pune mousse-ul de ciocolată albă. Se dă la frigider până preparăm mousse-ul de ciocolată cu lapte, se pune peste cel de ciocolată albă, iar la frigider, preparăm mousse-ul de ciocolată amăruie care se pune peste cel de ciocolată cu lapte şi peste el se pune cealaltă jumătate de blat însiropat. Se dă la frigider pentru o oră.
Se scoate din cratiţă şi se ornează după bunul plac.
Iar m-am jucat cu ciocolata cu lapte şi cea albă.
De data aceasta am încercat să fac şi eu tort cu bule. Nu a ieşit perfect, trebuia să mai pun vreo 50 g ciocolată, dar data viitoare va ieşi mai bine.O secţiune nu prea reuşită pentru că ar fi trebuit să mai stea la frigider, dar pofticioşii....
La cate bunatati ai pus si la cum arata tortul tau, declar ca e nebunie curata. Sa va bucurati de el si sa va produca endorfine muuuulte, sa fiti fericiti. :)
RăspundețiȘtergereEste extraordinar, am sa-l incerc negresit! Felicitari Mihaela.
RăspundețiȘtergereMulţumesc! Sunteţi drăguţe! Vă pup. :)
RăspundețiȘtergereMarginea, cum ai facut-o? mi se pare interesanta, pe folie de aia cu bule care cand le spargi pusca :)
RăspundețiȘtergereAm tăiat o fâşie lung cât diametrul tortului, am curăţat-o şi am uscat-o bine. Am topit pe aburi 200 g ciocolată şi cu lingura am întins pe toată suprafaţa foliei. Am pus cu grijă (dar tot m-am mozolit cu ciocolată :) )pe tort, am presat uşor cu mâna şi am dat la rece. După vreo oră am îndepărtat cu grijă folia. Se ia foarte uşor. În partea de sus nu a fost perfect aşa că am topit şi cioco albă şi am făcut onduleurile alea.
ȘtergereAm văzut şi eu la alte gospodine.